Зовсім нещодавно я писав про наш з Оксаною досвід отримання візи B1/B2 для поїздки в Сан Франциско на конференцію, а в цій статті розкажу як змінив свою десятирічну візу на практично таку ж саму, але однорічну.

Професійне життя йшло під укос – пів року як кодив на jQuery та AEM, і уже, практично, не було видно світла в кінці тунелю, як виникла можливість поїхати в США на 3 місяці на новий проект. Погодився без роздумів.

Віза B1/B2 дозволяє відвідувати Штати для туризму і коротких бізнес зустрічей. Якщо вам потрібно просто спілкуватись з партнерами, щось погоджувати та обговорювати – вона цілком підходить. Якщо ж потрібно ще щось кодити, тестити і розробляти, то цей тип візи уже не підходить. За цим типом візи в країні можна перебувати до 6 місяців. Так довго краще не сидіти в країні, тому що вона дуже дорога і при виїзді вас можуть спитати що тут так довго робили і за який рахунок. Якщо нема дуже серйозної причини такого довгого перебування в країні то можуть виникнути проблеми й візу можуть анулювати.

Через те, що я маю повноцінно працювати в Штатах 3 місяці, то мені потрібна більш розширена віза. Найпростіший варіант – B1 IN LIEU OF H1B або її ще називають BILOH. Про такий тип візи сам вперше дізнався коли почав збирати документи на її отримання. На сайті посольства і в анкеті DS160 про такий тип ніде не згадується. По суті це B1 віза яка дає право працювати, але за умови що ви оформленні в Україні і продовжуєте отримувати зарплатню в Україні.

Документи потрібні всі ті ж що і на звичайну B1/B2. При заповненні анкети DS160 теж вибираємо тип візи B, а потім B1/B2. Про необхідні документи можна прочитати в попередній статті Віза США. Особистий досвід. Важливим моментом є те що при співбесіді потрібно сказати офіцеру що вам потрібна саме B1 in lieu of H1B віза – це єдиний момент коли можна вказати необхідний тип візи.

Відмінністю при заповненні було лише те що потрібно вказати що уже є діюча віза США і відвідували країну.

Співбесіда в посольстві теж нічим не відрізняється. Доходимо до віконця з офіцером, він питає ціль поїздки, термін перебування і де працюєте. Ну так було в моєму випадку. Після цього попросив лише запрошення, яке довго розглядав і детально вчитувався. Далі не запитав уже нічого.

Нова вклеєна віза приходить так само швидко поштою протягом п’яти днів. При цьому попередня скасовується (revoked), адже не можна мати 2 діючих візи США. Нова ж віза дійсна лише 1 рік. Так що через рік ждіть ще одну статтю як я отримуватиму свою третю візу 🙂

Даною статтею розпочинаю серію про життя і роботу в Штатах. Такий собі тестовий (пробний) переїзд в Los Angeles щоб подивитись що тут є хорошого та чи варто сюди переїздити на постійне місце проживання. Спробую знайти відповіді на найпопулярніші запитання про життя і роботу тут. Якщо вас щось цікавить – пишіть в коментарях, намагатимусь відповісти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Схожі статті

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *